Saturday 22 November 2014

Korunka princezny Kačenky

Nedávno, když jsem v knihovně hledala něco s tematikou hor, jsem objevila knihu pohádek. Jde již o třetí knihu ze série Pohádky z Orlických hor od Josefa Lukáška. Tentokrát s názvem Korunka princezny Kačenky. Zpočátku mě zaujaly hlavně ilustrace od Jarmily Haldové, která se podílela i na předchozích knihách ze stejné série.

Korunka princezny Kačenky poprvé vyšla v roce 2007. Jde o soubor šestnácti pohádek zasazených do prostředí Orlických hor. Kromě vládkyně těchto hor, princezny Kačenky, se často objevuje i vládce hor sousedních - spravedlivý Krakonoš. Dále se setkáváme s vílami, permoníky, černým kuřetem, vodníkem, vládcem Karlem IV., pašeráky i prostými lidmi. Pohádky mnohdy nepostrádají vtip či poučení vhodné i pro dnešní dobu. Inspirují k výletům a podněcují zájem o historii. Proto mě zaujaly natolik, aby o nich padla zmínka i zde na mém blogu. Nepatřím totiž ke čtenářům klasických pohádek, které častokrát postrádají aktuálnost a jsou "příliš pohádkové". Ani filmová či televizní pohádková tvorba mě moc neláká. Zato vyprávění o časech minulých, o životě obyčejných lidí a o věcech, které se tehdy používaly, mě opravdu zaujalo. Dozvěděla jsem se třeba o cukerínu, sladidlu z dehtu (dnes známé jako sacharin), které nahrazovalo cukr vyráběný z cukrové řepy. Vzniklo koncem 19. století v Německu a pašovalo se přes hory do Čech. Za zmínku stojí i dějepisné a zeměpisné údaje - část území dnešního Polska patřila k Německu. Z těch více humorných pasáží mě zase pobavilo několik typů na využití smradlavých olomouckých tvarůžků a nebo možný (spíše však nepravděpodobný) původ fráze "na sekeru nenaléváme".

Těším se, jak si přečtu i ostatní knihy pohádek od pana Lukáška. Baví mě jejich přístupnost dospělému čtenáři (že nemusí protáčet panenky nad naivitou a hloupostí příběhů ani postav, jako je tomu u jiné tvorby pro děti). V případě, že Vás kniha zaujala, je možné ji sehnat např. v internetovém obchodě nakladatelství OFTIS.

Korunka princezny Kačenky
Korunka princezny Kačenky