Thursday 18 December 2014

Facebook díl 2.: Zeď, zprávy

V minulém článku jsem představila několik zákoutí facebookového archivu, který má každý z uživatelů k dispozici ke stažení. V porovnávání toho, co na Facebooku ve svém profilu vidíme a toho, co z nám neviditelných databází sesbíral archiv, budu dnes pokračovat.

Zeď


Klasická facebooková zeď, nyní spíše timeline (neboli časová osa) obsahuje příspěvky uživatele včetně odpovědí od přátel či ostatních lidí, kteří mají nastavením povoleno se vyjádřit. Je zde též vidět kolika a kterým dalším uživatelům Facebooku se daný příspěvek líbil.

Podíváme-li se však do archivu, který si každý uživatel může v nastavení svého profilu stáhnout, neuvidíme v sekci Zeď nic podobného. Tato část archivu totiž obsahuje jen strohý textový výpis vlastních uživatelových příspěvků na timeline bez ostatních na ně vázaných odpovědí a bez vyjádření Líbí se mi. Kromě zmíněných příspěvků zde též nalézáme seznam uživatelových aktivit jako jsou vzniklá přátelství, přidání fotek na profil, označení stránek pomocí Líbí se mi, změny nastavení jazyka apod. Odkazy jsou také uchovány pouze v textové podobě. Formátování příspěvků jako např. pokračování textu na dalším řádku je zrušeno.

Shrnutí: Stažením archivu nelze získat přehlednou kopii vlastních komentářů a reakcí na ně. Pro účel skutečné archivace by uživatel musel využít nějaký jiný externí nástroj.

Zprávy


Ani zprávy zobrazené stejným způsobem jako ve facebookovém výpisu konverzací se do archivu nedostaly. Jsou vidět pouze v textové podobě a postrádají přehlednost. Plusem je alespoň uspořádání konverzací do samostatných tabulek dle účastníků. Zprávy jsou v nich chronologicky uspořádané. Jména účastníků konverzace jsou zachycena v podobě z doby psaní jednotlivých zpráv, tzn. jeden účastník může vystřídat i několik jmen nebo může být zaznamenán pouze pod adresou typu číslo@facebook.com bez udání jména profilu. (To se pak dobře hádá, s kým si člověk před lety psal.)

Jednotlivé tabulky jsou oproti očekávání náhodně zařazeny za sebou.

Kromě zpráv, které jsou na Facebooku označeny jako Příchozí, se v archivu nachází i ty z části Archivováno (k nalezení pod rozevírací nabídkou Více). Stejně tak archiv obsahuje i Další zprávy od uživatelů, které nemáte přidané mezi přátele.

Shrnutí: Seznam zpráv je kompletní, ale nepřehledný a existuje pouze v textové podobě. Poslal-li vám někdo prostřednictvím konverzace fotku, v archivu se neobjeví.

Zbytek sekcí archivu si nechám zase na příští článek. Půjde především o údaje týkající se nastavení, přístupu do uživatelova účtu a o pro mě nejzajímavější část, kterou je seznam událostí.