Sunday 1 April 2007

Linux newbie

Pryč s Windows.. Tedy ještě je vlastním. Zabírají kousek disku. Ale časem, až vyřeším Corel v Linuxu, tak se jich snad zbavím.

Čím mě Windows štvaly? Vším. Oknem o odesílání chyb. Několikrát za den mě otravovat, to je fakt síla. Přitom nedělám nic náročného. Dál mi záhadně mizel prohlížeč. Něco si dělám na netu, najednou blik a vidím plochu. Docela naštve, když píšu delší příspěvek na fórum nebo e-mail. Někdy se zase po nějaké době okno objevilo, ale to nebylo pokaždé. Co dál? Nebojte, ještě toho je.. Ukončím program nebo prohlížeč podle pravidel. Vypínám za chvíli počítač. A hle, program potřebuje ukončit. Dobře, tento problém není tak hrozný, aby se z něj člověk sesypal. O dost horší jsou aktualizace. Proč se to jmenuje aktualizace, když to je oprava chyb a ne aktualizace? Proč nevím co se "aktualizuje"? Proč když jdu jednou za čas do "Přidat/Odebrat programy" se nestačím divit co všechno tam vidím nového a neznámého. Netuším co to je, kdy se to tam nainstalovalo, k čemu to slouží. Když už by to byla "aktualizace", proč to není na žádném programu poznat. Např. nové funkce, nový vzhled programu?

Nemám problém naučit se novou věc. Tak hurá do Linuxu! Kdysi jsem si o něm něco málo četla. Tedy vím, že existují různé distribuce. Některá je spíše pro začátečníky. Zvolili jsme Ubuntu, jelikož se v něm může orientovat i začátečník, který zpočátku vše řeší jen klikáním jako ve Windows. A taky proto, že s ním má zkušenosti můj technik s techničkou ;)

Na instalaci mě nejvíce překvapilo, že probíhá jen v menším okně, je přehledná a člověk si při ní může čekání zkrátit např. hraním her. Tedy zkrátit, no, ... ona instalace je krátká. Půl hoďky?

Atraktivitu vzhledu jsem znala už ze screenshotů. Líbí se mi obzvlášť 2 lišty. Na jedné je něco jako Start, který znáte z Windows. Akorát struktura rozdělení Startu na 3 je logičtější (Aplikace, Místa, Systém). Rychle najdu co hledám.

Asi poslední informací o práci v Linuxu, kterou jsem měla v paměti, bylo, že tu existuje něco jako příkazový řádek. Říká se mu terminál. Když do něj napíšu název programu, spustí se mi, a nemusím jej tak hledat v nabídce, byť je přehledná.

Je toho málo. Vím. Zabrousila jsem proto na Jabber (ten jsem také neznala dlouho, možná půl roku) k Ubunťákům. Jsou ochotní a už poprvé mi poradili dost věcí:

1) Chci zkopírovat něco do Terminálu. Ctrl+v nefunguje. --> V Linuxu se používá zkratka ctrl+shift+v nebo shift+insert.

2) Surfuju na netu. Chci se vrátit o stránku zpět. Kliknu na boční tlačítko myši a nic se nestane. --> Jedním z možných návodů jak rozchodit "neobyčejná" tlačítka myši je tento:
http://wiki.ubuntu.cz/V%C3%ADcetla%C4%8D%C3%ADtkov%C3%A1_my%C5%A1
Funguje i pro mou myš značky Microsoft.

3) Chci na stránce rolovat kolečkem myši. Ve Windows to automaticky fungovalo. --> Funkce se nastavuje přímo ve Firefoxu:
Edit --> Preferences --> Advanced --> Browsing --> Use autoscrolling

4) Jak jednoduše kopírovat a vkládat text? --> Stačí přetáhnout libovolný text a v místě, kde jej chceme vložit, zmáčknout kolečko myši. Říká se tomu click&drop.

5) Click&drop funguje nezávisle na ctrl+c, ctrl+v. Tedy mám dvě nezávislé schránky, do nichž můžu něco uložit.

6) Potřebuju jednoduché přepínání české a anglické klávesnice. Tak jako to bylo ve Windows (shift+alt). --> Návod je zde: http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%A1vesov%C3%A9_zkratky


Doufám, že se snadno naučím ovládat základní věci a budu moct za čas přejít k řešení jednodušších úkonů na Terminálu.

Linuxu zdar, želvám zdar, oslíkům zdar! :)

3 comments:

Anonymous said...

Sice starsi blog, ale drzim palce at vydrzis. Je pravda, ze zacatky boli :)).
Pat

Z said...

Diky. Tucnaka mam rada nejen proto, ze je zadara. Bavi me ucit se nove veci, hlavne ty, ktere moc lidi neumi.

Anonymous said...

Taky ti preju at co nejdýl vydrzis u linuxu :-)